Du kender det godt; Lænden knirker og knaser efter en dag på arbejde og skal ”lige i gang” efter du har rejst dig op. Du er måske også typen, der tit spørger din mand, kone, ven eller veninde om lidt massage i nakken, når i sidder og slapper af til sidst på dagen. Smerter, spændinger og andre lignende gener er meget typiske i forbindelse med det travle – og statiske – arbejdsliv mange af os lægger for dagen. Det kan dog nogle gange blive for meget, så kroppen har svært ved at følge med. Hvordan kan man undgå forebygge smerterne? Her får du gode tips og tricks til en hverdag uden smerter!
Forstå din krops signaler!
Hvordan kan du bedre forstå din krop? Det er jo ikke ligefrem fordi, at den kan tale til dig direkte.. Eller. Det kan den faktisk godt! Kroppen kommunikerer bare med sine egne signaler som vi kan være gode til at opfange eller ikke. Når du begynder at mærke smerter et sted i kroppen, er det en god idé at gøre noget ved det med det samme, inden problemet bliver større. Derfor anbefaler vi altid, at du går til en fysioterapeut, når kroppen begynder at værke. Hos en fysioterapeut får du først og fremmest udført en grundig undersøgelse af din problematik for at finde ud af, hvor problemet sidder og hvad smerterne muligvis kommer af. Du får naturligvis også behandling der er passende samt nogle gode øvelser, du kan lave derhjemme.
Hvor meget må jeg gøre?
En vigtig årsag til at du bør henvende dig med det samme til en sundhedsprofessionel ved smerter er, at det kan være rigtig svært at vide, hvor meget du må gøre, med den kropsdel der gør ondt. Selvom bevægelse og fysisk aktivitet ofte er en del af løsningen på problemet, så kan det både blive for meget og for lidt i forhold til hvad der er mest hensigtsmæssigt for dine smerter. Studier viser, at vi har en tendens til at bevæge et område i takt med at det gør ondt i området. Dette er tit en god ting i den akutte fase af smerterne (akut betyder lige i starten hvor dine smerter begynder). Dog viser forskning faktisk også, at når du har haft smerter i en længere periode, så er det ofte en god idé at bevæge kroppen mere, end du normalt ville. Derfor kræver det en dygtig fysioterapeut til at fortælle dig, præcis hvor meget du bør gøre, og hvad du på nuværende tidspunkt bør holde dig fra.
Er det alt en fysioterapeut kan hjælpe med?
Alle professioner har sine begrænsninger. Du spørger fx sjældent en jordemoder om hvilket proteinpulver hun ville anbefale til din træning, ligesom ergoterapeuter ofte ikke ved specifikt meget om medicin-dosering som lægen til gengæld er skarp på. Det samme gælder også en fysioterapeut, som har sine klare styrker, når det drejer sig om træning, vejledning og andet i relation til smerter. Har du derimod skarpe smerter, lammelser i din krop eller andet som du er meget urolig for, bør du altid konsultere en læge inden en fysioterapeut. Dette er en god ide for at være sikker på, at der ikke er tale om en alvorlig underlæggende lidelse.