Er du tandlæge, tandplejer, klinikassistent eller lignende. så er du nok desværre ikke ubekendt med at have ondt i ryggen. Hvis du er, så må det nærmest siges at kaldes held.
Sidste år oplevede helt op til 93 % af alle ansatte i tandlægebranchen nemlig at have MBS (Muskel- skelet besvær) også bedre kendt som smerter i nakke, skuldre, lænd og håndled.
Det er et meget højt tal, og der skal sættes ind for at forebygge dette, men du og din arbejdsplads kan også selv gøre meget for at afhjælpe problemet. Se her nogle af de områder der har stor betydning for at undgå at få ondt i ryggen.
Undgå akavede stillinger
Når der er tale om tandlægebranchen, så er ordene “Undgå akavede stillinger” meget nemmere skrevet end gjort.
Det er nemlig tandlæger og lignende, der hyppigst har akavede stillinger i forbindelse med patientpleje.
Hos Rønvig Syn & Ergonomi har man specialiseret sig i at kunne give tandlæger et optimalt syn for netop at undgå akavede arbejdsstillinger, men ting som indretning i behandlingsrummet, ergonomiske stole, korrekt placering af arbejdsinstrumenter osv. betyder selvfølgelig også en stor del.
Brug de redskaber du har, eller bed om nye
Det er selvfølgelig op til din arbejdsgiver at sørge for at du har de rette værktøjer og ergonomiske hjælpemidler, men at bruge dem og blive bedre til ting som f.eks. at variere din arbejdsstilling er selvfølgelig kun noget du kan gøre.
Forsøg derfor hyppigt at skifte fra stående til siddende, og lav f.eks. afspændingsøvelser mellem undersøgelser osv.
Oplever du at din stol osv. giver dig problemer så tal med din arbejdsgiver om det. De vil helt sikkert hellere anskaffe en ny stol, fremfor at skulle stå med en sygemelding inden for nærmeste fremtid.
Træning og styrke
Der er jo ikke noget nyt i at træning er godt for mange ting. Har du tendens til smerter i muskler og led, og andre belastningssmerter, så er styrketræning dog en ekstra god ide. Jo flere muskler du har, jo bedre kan de også aflaste kroppens led, og du kan bedre holde til jobbet.
Smidighedsøvelser og afspænding kan også være en god ide, især hvis du allerede oplever smerter.
Få evt. hjælp af en fysioterapeut eller en anden vejleder om hvilke øvelser der vil være bedst i din situation, så du kan træne målrettet med øvelser der hvor de vil gavne dig mest.